Nå har jeg hatt bær liggende i fryseren i et par måneder uten og fått gjort noe med det.. Ting går ikke alltid like fort. Men, idag..søndag og regnvær, da kom lysten over meg. Har hatt lyst til å prøve å lage syltetøy lenge, men har tenkt at jeg ikke har det som trengs, verken av ingredienser eller kunnskap. Men, for å lære må man prøve.
Ettersom jeg prøver og ikke få i meg så altfor mye sukker, så ville jeg prøve å lage syltetøy med annen søtning.
Idag ble det 2 typer syltetøy, solbærsyltetøy og tyttebærsyltetøy.
Brukte det jeg hadde av solbær, ca 400 gram. Tok dette opp i en kjele og lot det småkoke i ca 10 minutt under lokk. Rørte litt innimellom.
Tok deretter kjelen av plata og rørte inn søtning. Jeg brukte sukrin og sukrinmelis. Ca 1 dl av hver.
Tok så det varme syltetøyet over i et syltetøyglass som jeg hadde varmet opp med varmt vann på forhånd. Skrudde deretter til lokket (dette var glass uten syltestrikk), og satte glasset opp ned. Jeg har lest at om man gjør dette så forsikrer man seg om at lokket er tett. Ettersom det var den bæra jeg hadde, så ble det ikke fullt glass. Om dette har noe å si vil jo tiden vise.. ;-)
Så var det tyttebæra sin tur. Her hadde/har jeg mer, så her tok jeg 500g bær. Samme fremgangsmåte som med solbæra. Men, her måtte jeg ha litt svakere varme når jeg kokte fant jeg ut, for her kokte det over. Greit å følge litt mer på tyttebæra..;-) Tok den så av varmen, og tilsatte søtning. Her brukte jeg litt mer søtning grunnet at tyttebæra er litt mer sur og bitter på smak. Og selvfølgelig fordi jeg hadde litt mer tyttebær. Ca 1,5 dl av hver (sukrin og sukrinmelis). Helte syltetøyet så over på oppvarmet glass og snudde opp ned.
Lot disse avkjøle seg på benken, for så å sette de i kjøleskapet. Om man har et annet kjølig, mørkt rom, er det også veldig gunstig og oppbevare de der (har jeg lest..hehe). Det er mange som bruker konserveringsmiddel,f.eks Jam/Certo, for at syltetøyet skal holde seg og ikke bli muggent og dårlig. Ettersom dette er min første gang, så kan det være at det er det lureste å gjøre. Men, jeg vil helst unngå konserveringsmidler, og prøvde derfor uten.
Da er det snart kveldsmat og jeg gleder meg til å smake på mitt første syltetøyprosjekt...mmm. :-)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar