søndag 11. august 2013

Back to nature. :-)

Denne sommeren har jeg for første gang laget min egen lille grønnsakshage. Her har jeg dyrket sukkererter, gulrøtter, jordbær, gressløk og paprika. I tillegg har jeg hatt en agurkplante som har stått i sin egen potte.

Min kjøkkenhage :-)


I dag var dagen for å høste sukkerertene. Som sagt var dette min første gang, så jeg hadde nok bomma litt med innhøstingen. Jeg har gått og smakt og testet de i det siste, men jeg har følt de har vært litt tråe. Så jeg tenkte de trengte litt mer tid. Men, idag var pappa her, og han sa mange av de var overmodne. Blir de litt tjukke og oppblåst har de blitt for gamle. Men, ertene inni kan man ta vare på (de blir som vanlige erter).

Overmoden sukkerert, rund og oppblåst.


Erter som kan tas vare på og spises
Disse blir ikke tatt vare på hos meg ettersom jeg ikke er så veldig begeistret for erter. Men, det er vel kanskje andre familiemedlemmer eller venner som vil ha disse. :-)

Ettersom det var mange sukkererter som var overmodne, så ble det ikke så mange å høste inn som jeg hadde håpet. Men, det ble da en liten boks. :-)


Sukkerertene skal altså være "tynne" og lette å knipe av.

I min uvitenhet hadde jeg også tenkt til å høste de og legge de rett i fryseren. Noe som slettes ikke var så enkelt. Her lærte jeg også noe nytt av pappa. De måtte forvelles først.. Men, hva i alle dager var å forvelle.. dette måtte jeg lese meg fram til på nett. Pappa sa de måtte koke, såpass forsto jeg. Men, utifra det jeg leste på nett, så var dette en litt større prosess en å bare koke de. Jeg satte igang med friskt mot. :-)
Først skulle man "strengle" sukkerertene. Dvs å knipe av tuppen i begge ender og dra ut strengen på begge sider av sukkererten. Da dette var gjort delte jeg de største sukkerertene i 2. Jeg satte en litt stor kjele full med vann til koking. Sukkerertene skulle opp i et dørslag som skulle opp i det kokende vannet etterhvert.

Man skulle visst ikke ta for masse oppi med en gang, maks 1 kg. Men, jeg hadde vel maks 0,5 kg til sammen som jeg tok i to omganger.
Når vannet kokte, tok jeg dørslaget med sukkerertene oppi. Det sluttet da å koke, men det tok ikke så lang tid før det putra igjen. Fra det begynte å koke, skulle man ha de oppi i 1-2 min.(brukte stoppeklokke for at det skulle bli riktig). Lot det koke ca 1,5 min og da skulle man ha det rett over i en stor bolle/ ren oppvaskkum med kaldt vann og isbiter. Dette fordi de skulle kjøles raskt ned. Kjølte de ned i like lang tid som de hadde kokt og tok de over på kjøkkenpapir for å la de renne av seg.

Sukkerertene skal renne av seg før de fryses.
Til slutt la jeg disse i 3 fryseposer og la i fryseren. :-) Planen er å lage sukkerertstuing etterhvert, noe jeg heller aldri har gjort før. Så da blir det nok et blogginnlegg om det. ;-)

Klar til frysing

Ha en god søndag. :-)

1 kommentar: